Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Εποχή Οντένσε... "Η ΣΥΝΕΧEΙΑ"


Ξεφτίλα και οικονομική καταστροφή. Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις όλων το βράδυ της Τρίτης μετά τον αποκλεισμό από την Οντένσε. Δεν δίνω άδικο, αυτά ισχύουν, και πολλά χρήματα έχασε ο Παναθηναικός σε μια δύσκολη εποχή και το Ευρωπαϊκό του γόητρο πληγώθηκε.


Δεν είχα όμως τίποτα να προσθέσω! Δεν ήθελα να γράψω ένα κείμενο για κάτι που όλοι είδανε, για ένα πρόβλημα που είναι φανερό από τον καθένα. Προτίμησα να αφήσω την εβδομάδα να κυλήσει, να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να ωριμάσουν οι σκέψεις της επόμενης μέρας.

Το να δούμε τι έφταιξε τακτικά στο παιχνίδι με την Οντένσε θα αναλωθούμε σε χιλιοειπωμένα πράγματα. Από πέρυσι αυτή η στήλη γράφει για την συνύπαρξη Μπουμσόνγκ Σαριέγκι, από πέρυσι γράφουμε για την λύση επιστροφής Κατσουράνη στην άμυνα. Δεν έχει ουσία να ξαναπούμε τα ίδια. Άλλωστε πλέον έχει γίνει ολοφάνερο και είναι εύκολο αντιληπτό από τον καθένα.

Το να  δεις το πρόβλημα είναι το εύκολο κομμάτι του θέματος. Μπορώ να γράψω ένα κείμενο δέκα σελίδων με τα αδύνατα σημεία αλλά σε τι θα προσφέρει αυτό? Η «μαγκιά» είναι να κάνεις το βήμα παραπέρα, να δεις την επόμενη μέρα, να βρεις την λύση.

Τακτικά, ας δούμε πρώτα τα δεδομένα που μας δίνει ο προπονητής. Ο Φερέιρα δεν αλλάζει το 4-3-3 με έναν κόφτη και δυο εσωτερικούς μέσους.

 Η τετράδα στην άμυνα με τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται ο Πορτογάλος παίρνει μέτρα προς τα εμπρός, ανεβαίνει δηλαδή όλη η γραμμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει ο αργός Σαριέγκι, απλά πράγματα. Δεύτερον  τα κενά που αφήνει ανάμεσα σε άμυνα και μεσαία γραμμή είναι μικρά και χρειάζεται έναν παίκτη με γρήγορα τρεξίματα σε ελάχιστο χώρο. Γι αυτό και ο Φερέιρα πιέζει για τον Κάστρο και δεν ενοχλείται τόσο από ενδεχόμενη αποχώρηση του Σιμάο.

Στην μεσαία γραμμή έχει αποδειχθεί ότι ο Φερέιρα θέλει παίχτες που να ξέρουν μπάλα. Θέλει να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιεί στην θέση των εσωτερικών μέσων απαιτεί να έχουν καλά κρατήματα και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συνεχές passing game. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένει στο δίδυμο Κατσουράνη – Νίνη.

Πάμε και στα σημαντικά, τις λύσεις που λέγαμε. Το μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι να χάνει δύο παίχτες που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά αν τους χρησιμοποιήσει διαφορετικά. Ο Κατσουράνης είναι ο ιδανικός ποδοσφαιριστής που θα δώσει ηρεμία και μυαλό στην άμυνα του Παναθηναικού. Ο μόνος που μπορεί να γίνει στόπερ και να αποτελέσει ηγέτη της άμυνας και ο κεντρικός αμυντικός που δεν θα κόψει και θα διώξει αλλά θα μοιράσει ξεκινώντας το ποδόσφαιρο κατοχής από χαμηλά. Από Μπουμσόνγκ και Σαριέγκι δεν μπορεί να το έχει αυτό, δεν κλέβουν ψηλά αλλά και όταν κλέβουν απλά απομακρύνουν και δεν πασάρουν. Για τον Νίνη τώρα είδατε την διαφορά μόνοι σας το βράδυ της Τρίτης. Ξεκίνησε ως εσωτερικός μέσος, ήταν βαρύς και δεν τον βοηθούσε το γεγονός πως έπρεπε να κινείται τόσα μέτρα με την μπάλα για να φτάσει σε σημείο να φανεί απειλητικός. Έπειτα μετατέθηκε δεξιά, έβγαλε μπαλιές, πάτησε περιοχή και έκανε ευκαιρίες για γκολ. Είναι αδιανόητο να μην τα παίρνεις όλα αυτά από τον πιο ποιοτικό σου παίχτη και να παίζει εκεί ο Μαρίνος.

Μέχρι πέρυσι οι πράσινοι είχαν την δυνατότητα λόγω της κλάσης του μεγάλου Σισσέ να αναπτύσσονται και από πιο πίσω, είτε με βαθιές μπαλιές των αμυντικών είτε με γεμίσματα του Κατσουράνη και του Νίνη χαμηλά στην μεσαία γραμμή. Η ικανότητα του Γάλλου να κάνει γκολ αυτές τις προσπάθειες δεν έδειχνε το πρόβλημα. Φέτος ο Φερέιρα θέλει να βάλει την μπάλα στην περιοχή, θέλει η ομάδα του να την έχει στα πόδια της στο μεγαλύτερο διάστημα που παιχνιδιού.

Ο Τοτσέ στην πρώτη του εμφάνιση έδειξε να έχει το γκολ αλλά ήταν δυσκίνητος. Ίσως να είναι λόγω του χρόνου της προετοιμασίας αλλά σίγουρα την εκρηκτικότητα του Σισσέ δεν θα την έχει, συνεπώς η ομάδα χρειάζεται εξτρεμ που να πατάνε περιοχή. Τον Ζέκα δεν τον έχω δει ακόμη και ο Κουίνσι έχει παίξει λίγο, με το διαθέσιμο ρόστερ μόνο ο Νίνης μπορεί να τα προσφέρει αυτά και μόνο παίζονται ψηλά και δεξιά.

Για να κλείσουμε το κείμενο, ας μην μείνουμε στο ξεφτίλα και καταστροφή. Η χρονιά βρίσκεται στην αρχή της και ο Παναθηναικός πρέπει να βρει τον τρόπο να δει μπροστά. Λύσεις, τακτικά τουλάχιστον, υπάρχουν το θέμα είναι να το δει ο Φερέιρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΥΓ1. Θα επανέλθω σύντομα με νέο κείμενο για την άλλη πλευρά του προβλήματος, αυτή του Μάνατζμεντ. Πως γίνεται μια ομάδα να είχε πέρυσι ηγέτη, αρχηγό και κορυφαίο τον Σισσέ και φέτος να δίνει το περιβραχιόνιο στον Σαριέγκι? Πως γίνεται να πουλιούνται τα πάντα αρκεί να υπάρξει μια πρόταση 800.000€? Πόσα λάθη θα γίνουν ακόμη σε αυτό το κομμάτι? 

Άρθρο του Χρήστου Στεργίου για την στήλη football expert του newspao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου