Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η λάθος λογική...


Η μάχη της Κρήτης, τα πρωτοσέλιδα για την "σφαγή" του Οφη, οι υπόνοιες για την εύνοια του Παναθηναικού και άλλες απορίες...

Η αγωνιστική που μας πέρασε είχε παρά πολλά γεγονότα να σχολιαστούν. Από το πολύ όμορφο παιχνίδι που είδαμε στο Καραισκάκης, τα δυο πρόσωπα της Αεκ, την ξεκούραση του Παοκ και την επιθετική του φιλοσοφία φέτος, τις αλλαγές και την πρώτη νίκη του Αρη, τα οικονομικά θέματα του Πανιωνιού, το ντεμπούτο στον πάγκο για Γράθια και Τσιώλη αλλά και τις πρώτες εμφανίσεις του Λεβαδειακού και της Δράμας.

Και ενώ καθόμουν και αναρωτιόμουν πιο από τα παραπάνω θέματα να αναπτύξω διαπιστώνω με μεγάλη δυσαρέσκεια τα πρωτοσέλιδα συγκεκριμένης μερίδας του τύπου για την διαιτησία του παιχνιδιού της Κρήτης ανάμεσα σε Οφη και Αρη.

Και μάλιστα όχι το ίδιο το παιχνίδι αλλά με την γνωστή Ελληνική, πονηρή σκέψη για τα μελλοντικά «οφέλη» αυτής της διαιτησίας. Βασιζόμενοι στις κάρτες του Οφη και πως αυτές συνδυάζονται με δύο νίκες του Παναθηναικού.

Υπάρχει δηλαδή ξεκάθαρη υπόνοια πως ο διαιτητής ωφέλησε τον Αρη ώστε να έχει μια βαθμολογική άνεση που θα του επιτρέψει να ηττηθεί από τον Παναθηναικό σε δυο εβδομάδες στο Βικελίδης αλλά και την αποβολή ποδοσφαιριστών κλειδιά των Κρητικών (Μάντζιος, Ταυλαρίδης) ώστε να είναι αποδυναμωμένος ο Οφη στο παιχνίδι με τον Παναθηναικό.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ας δούμε τι συνέβη στο χθεσινό παιχνίδι. Πρώτα στο θέμα του Μάντζιου ο οποίος αυτή την στιγμή είναι ένας από τους πιο φορμαρισμένους επιθετικούς του πρωταθλήματος και έρχεται δυο φορές χθες φάτσα με το τέρμα. Ποια είναι η αντίδραση του? Βουτιά εις διπλούν, εγώ αυτό βλέπω. Καμία προσπάθεια να ολοκληρώσει την προσπάθεια του, καμία πίεση του εαυτού του να φτάσει στο γκολ. Βουτιά  στο πλάι (προς το πόδι του αμυντικού) για να παει στα 11 βήματα. Για μένα σωστά τιμωρείται και τις δυο φορές και μακάρι να δούμε συνέχεια σε τέτοιου είδους τιμωρίες για να βελτιωθεί και το προϊόν, το ποδόσφαιρο μας. Να σταματήσουμε επιτέλους να βλέπουμε βουτιές στην περιοχή, να σταματήσουμε να ψάχνουμε το λάθος του διαιτητή και την αδικία. Ο Μάντζιος είχε την ευκαιρία να τελειώσει δυο φάσεις και δεν το έκανε σε καμία περίπτωση, έπεσε δυο φορές και σωστά τιμωρήθηκε. Τέλος.

Πάμε και στην φάση του Ταυλαρίδη. Ο Αρης βγάζει μια εξαιρετική αντεπίθεση και ο ποδοσφαιριστής του περνώντας τον Ταυλαρίδη βγαίνει σε θέση τετ α τετ. Πετάει την μπάλα μπροστά και επιταχύνει την ώρα που ο αμυντικός του Οφη πέφτει στα πόδια του και τον σταματά. Ο ορισμός της Κίτρινης κάρτας.

Συμφωνώ πως ο ΟΦΗ πάει στο ΟΑΚΑ χωρίς δυο από τους καλύτερους παίχτες του, γιατί φταίει ο διαιτητής όμως? Ποια από τις φάσεις που σας ανέφερε χρεώνεται ως λανθασμένη απόφαση?

Έχω πει επανειλημμένα πως δεν θέλω να ασχολούμαι με την διαιτησία παρά μόνο με το ίδιο το παιχνίδι, αλλά κάποιες φορές το να φοράμε οπαδικά γυαλιά και να μην βλέπουμε βασικά πράγματα ποδοσφαιρικής λογικής με κάνουν να προχωράω σε τέτοια κείμενα και να καταθέτω εύλογες απορίες.

Έχω λοιπόν κι άλλες απορίες. Αφού λοιπόν σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα η διαιτησία οδήγησε τον Αρη στην νίκη ώστε να έχει όφελος ο Παναθηναικός έχω τις εξής απορίες
1.       Γιατί ήταν η διαιτησία που «στήθηκε» και όχι ο Ταυλαρίδης που παίρνει ξεκάθαρα δίκαιη δεύτερη κίτρινη κάρτα και δεν παίζει την επόμενη αγωνιστική?
2.       Γιατί δεν ήταν «στημένος» και ο Μάντζιος που δυο φορές μέσα στην περιοχή αποφασίζει να μην τελειώσει την φάση?
3.       Αφού ο Μήτσιος θέλει να κερδίσει ο Αρης γιατί αποβάλλει μέσα σε 3 λεπτά και χωρίς κανέναν δισταγμό τον Ούμπιντες ?
4.       Από πού και ως που ο Αρης είναι χαλαρός βαθμολογικά με το διπλό στην Κρήτη και θα «δώσει» το παιχνίδι του Βικελίδης στον ΠΑΟ? Είναι ο Αρης ομάδα με στόχο την παραμονή (αρα με το τρίποντο είναι άνετος) και δεν το ξέρω?

Και μπορώ να γράψω άλλα δέκα παραδείγματα. Το θέμα όμως δεν είναι να ψάχνουμε πίσω από τα προφανή για δολοπλοκίες και «μιλημένα» παιχνίδια αλλά μερικές φορές να βλέπουμε τα πράγματα απλά και ποδοσφαιρικά. Ο Αρης έκανε μια εμφάνιση κατά πολύ ανώτερη από τις φετινές του, δεν ήταν άριστος,  κατάφερε παρ όλα αυτά να προηγηθεί σε μια στιγμή που το ματς ήταν ισορροπημένο και από εκεί και πέρα αμύνθηκε σωστά (με αποτέλεσμα να εκνευρίσει τους επιθετικούς του Οφη που δεν βρίσκανε διαδρόμους για την εστία του Βελλίδη και ψάχνανε το πέναλτι) και έβγαινε με κάθετο ποδόσφαιρο στην κόντρα (αναγκάζοντας τον Ταυλαρίδη να αποτρέψει το τετ α τετ με τον ορισμό της κάρτας).

Τόσο απλά, τόσο ποδοσφαιρικά πράγματα έγιναν χθες στην Κρήτη και όμως εμείς καθόμαστε και ψάχνουμε σενάρια για το ποιος θα ευνοηθεί στις επόμενες εβδομάδες από αυτά που έκανε ο διαιτητής χθές!! Τόσο Ελληνική λογική… 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου