Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η αρχή ενός καλοκαιριού πωλήσεων


Το 4-2-3-1 με αφορμή την πώληση του Σέρχιο Κόκε στο Χιούστον αναλύει την οικονομική κατάσταση των Ελληνικών Συλλόγων και προβλέπει τις ενδεχόμενες μεταγραφές του επόμενου καλοκαιριού. Ποιοι φεύγουν, Ποιοι μένουν, πως θα βρεθούν έσοδα και πως ο Σάνι Καίτα περιέγραψε το φετινό καλοκαίρι.


Διαβάζοντας τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά και των αθλητικών ιστοσελίδων, δύο πράγματα βρίσκονται στην τρέχουσα ποδοσφαιρική επικαιρότητα της χώρας. Οι αποφάσεις του Δ.Σ του Παναθηναϊκού και η αποχώρηση του Σέρχιο Κόκε από τον Αρη. Ο κοινός παρανομαστής των παραπάνω είναι η οικονομική κατάσταση των ομάδων και μάλλον αυτό θα είναι και το κύριο θέμα ολόκληρο το καλοκαίρι.

Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα τουλάχιστον την περίοδο των θερινών μεταγραφών να διαβάζουμε για δεκάδες αστέρια που θα κοσμήσουν τα γήπεδα μας αλλά φέτος η αλλαγή θα είναι μεγάλη και δυστυχώς προβλέπεται ένα καλοκαίρι μεγάλων πωλήσεων και φθηνών αγορών.

Η αρχή έγινε από την  Θεσσαλονίκη, ο Άρης μην γνωρίζοντας ακόμη αν θα αγωνίζεται στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις την νέα περίοδο, άρα και πόσα έσοδα θα έχει, προχώρησε στην πώληση του αρχηγού του ενώ δεν θα έλεγε όχι και σε μια καλή πρόταση για τον Μιχάλη Σηφάκη .

Στην άλλη ομάδα της πόλης, τον ΠΑΟΚ, ο Ζαγοράκης έχει καταφέρει να ισορροπήσει κάπως τα παλιά χρέη, αλλά η συμφωνία με τους Άραβες δεν έκλεισε και τα έξοδα για το προπονητικό κέντρο στην Μεσήμβρια είναι αυξημένα. Ήδη ο Βιερίνια είναι στο μάτι της Ζενίτ ενώ και ο Μουσλίμοβιτς δείχνει πως θα πάρει τον δρόμο της εξόδου.

Στον Παναθηναικό οι καλές εποχές που θα αγοραζόταν τρεις Πιζάρο έχουν περάσει, η ομάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και οι μέτοχοι δείχνουν καθαρά πλέον με τις δηλώσεις τους το πρόβλημα, όπως αναλύσαμε ΕΔΩ. Νίνης, Λέτο, Σιμάο και Μπουμσόγκ είναι πρώτη στην λίστα των αποχωρήσεων για να βρεθούν έσοδα ενώ ξεκαθάρισμα θα γίνει και στα συμβόλαια για να εξοικονομηθούν επιπλέον χρήματα (Σειταρίδης, Σίλβα, Γκαρσία είναι προς αποδέσμευση). Για το τέλος αφήσαμε το μεγάλο όνομα, Τζιμπρίλ Σισέ που είναι ξεκάθαρο πως όλοι τους θέλουν να τον πουλήσουν καθώς θα αποτελέσει ανάσα για τα ταμεία του συλλόγου αλλά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί ποιος θα έχει το θάρρος να πάρει μια τέτοια απόφαση και να συγκρουστεί τόσο άμεσα με τον κόσμο?

Στην ΑΕΚ, συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια, τα οικονομικά προβλήματα απλά υπάρχουν ακόμη ένα καλοκαίρι, λύση στον ορίζοντα δεν φαίνεται, ο κόσμος ζητά να φύγουν οι μέτοχοι αλλά χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση και το χειρότερο όλων, μετά και την ανανέωση συμβολαίου στον Σκόκο είναι πως παίχτες που θα φέρουν προτάσεις δεν υπάρχουν. Το θετικό για τον δικέφαλο είναι πως διαθέτει ένα προπονητή που έχει αποδείξει ότι μπορεί και ξέρει να δουλεύει με νέους ποδοσφαιριστές από τα φυτώρια και στην ΑΕΚ της επόμενης σεζόν μάλλον θα το δούμε πολύ αυτό.

Στον πρωταθλητή Ολυμπιακό τα πράγματα δείχνουν  καλύτερα αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω τις (βάσιμες) αμφιβολίες μου. Ναι μεν ο Μαρινάκης και η ΠΑΕ δεν δείχνει να έχει οικονομικό πρόβλημα αλλά ο κόσμος των ερυθρολεύκων είναι στο θέμα των μεταγραφών ο πιο απαιτητικός από πλευράς ονομάτων και  κάθε καλοκαίρι ακούγονται για την ομάδα του Πειραιά δεκάδες ονόματα. Μήπως το όλο σίριαλ με την παραμονή του Βαλβέρδε γίνεται για να είναι εκεί το μυαλό των φιλάθλων και όχι στις μεταγραφές? Μήπως η αγορά του Μανιάτη έγινε με σκοπό το ναι σε ενδεχόμενη πρόταση για τον Τοροσίδη. Ερωτήματα που με απασχολούν τώρα και θα απαντηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Τι γίνεται πιο κάτω? Αν ξεκινήσουμε από την Β Εθνική, Ιωνικός και Εθνικός ήδη έχουν προβλήματα και είναι μπροστά στην χρεοκοπία, στον ΟΦΗ ψάχνουν αγοραστή και οι μόνες ομάδες που δείχνουν κάποια υγεία είναι οι επαρχιακές που έχουν ακόμη γεμάτα τα γήπεδα τους. Ίσως γι αυτό να είναι και πολύ κακός για το ποδόσφαιρό μας ο υποβιβασμός της Λάρισας.

Όσο για την κατάσταση στις υπόλοιπες ομάδες, η δήλωση του Σάνι Καίτα κατά την αποχώρηση του από τον Ηρακλή για το αν θα έρθει στο μέλλον στην Ελλάδα, τα λέει όλα «Θα έρθω σίγουρα το καλοκαίρι, για να παραστώ στον γάμο ενός πολύ καλού μου φίλου. Όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, μη μου μιλάτε για Ελλάδα. Στη ζωή ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, αλλά σίγουρα για το άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να έρθω από τα μέρη σας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου