Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΑΡΗΣ : Η κληρονομία του Κούπερ και το μέλλον με Τσιώλη


Το 4-2-3-1  με αφορμή την μάχη Ολυμπιακός Βόλου – Αρης την Κυριακή κάνει μια αναδρομή στην φετινή πορεία των κίτρινων, την κληρονομιά που άφησε ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, το λάθος με τον Μιχαλήτσιο αλλά και τις αλλαγές που έφερε ο Σάκης Τσιώλης στην ομάδα.


 Στο πρωτάθλημα απομένουν ακόμη δύο αγωνιστικές για την λήξη της κανονικής περιόδου και την έναρξη των play off και της μάχης για την καλύτερη θέση στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης  περιόδου.

Το μεγαλύτερο ματς της 29ης αγωνιστικής αποτελεί η κόντρα του πέμπτου Ολυμπιακού Βόλου με τον έκτο Αρη με κεντρικό πρόσωπο αναμφίβολα των πρώην τεχνικό της Θεσσαλικής ομάδας και νύν προπονητή των Κίτρινων Σάκη Τσίωλη. Πολλά κείμενα θα γραφτούν με το τέλος του αγώνα είτε για την έκπληξη του Βόλου να μπει στα play off με πρωτεργάτη στην μεγάλη πορεία τον Τσιώλη είτε για την ανατροπή των Θεσσαλονικιών με το που ανέλαβε ο Τσίωλης και την δική τους είσοδο στην πρώτη πεντάδα.

Χωρίς να υπολογίζεται  όμως το αποτέλεσμα του αγώνα, το κείμενο αυτό προτιμήθηκε να γραφτεί πιο πριν για να δημοσιοποιηθούν κάποιες σκέψεις για την κατάσταση στην ομάδα του Αρη άσχετα με την τελική έκβαση της χρονιάς.

Το περσινό καλοκαίρι βρήκε την ομάδα της Θεσσαλονίκης με μια επιτυχημένη πορεία πίσω της και τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο. Το πλάνο ανάπτυξης ενός ποδοσφαιρικού συνόλου προσμετρά συγκεκριμένους παράγοντες. Αρχικά τον ποδοσφαιρικό σχεδιασμό και την δημιουργία του ρόστερ χωρίς τρύπες, έπειτα της μεταγραφές με σκοπό την ενδυνάμωση του συνόλου. Παράλληλα μια ομάδα δουλεύει το σύστημα της, την τακτική της και την φυσική της κατάσταση,   τέλος σημαντική παράμετρος αποτελεί ο οικονομικός προγραμματισμός.

Αυτά που πέτυχε ο Αρης έχοντας την τύχη να έχει στον πάγκο του τον Κούπερ είναι η άριστη φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με την ατομική βελτίωση όλων των ποδοσφαιριστών αλλά και την ακριβής εφαρμογή του 4-4-2. Η ατυχία των κίτρινων ήταν πως πέτυχαν το άριστο σε κάτι ξεπερασμένο. Το 4-4-2  είναι ένα σύστημα που όσο τέλεια και αν παίζεται δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα και μεγάλες τρύπες στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Όλα τα παραπάνω φάνηκαν στην φετινή πορεία της ομάδας. Η επιθετική δυστοκία έφερε τα κακά αποτελέσματα και αυτά την φυγή του Κούπερ. Η διοίκηση της ομάδας έπρεπε να ενεργήσει άμεσα και στο μέσο της περιόδου για την μετάβαση στην επόμενη κατάσταση με βάση τους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω. Τα δεδομένα τότε ήταν μια ομάδα πολύ καλά δουλεμένη από θέμα φυσικής κατάστασης με ποδοσφαιριστές στο μέγιστο της ατομικής τους απόδοσης αλλά να εφαρμόζει ένα λάθος σύστημα.

Τότε ο ΠΑΟΚ, για να θυμηθούμε είχε απολύσει τον Δερμιτζάκη και έκανε ένα επιτυχημένο σερί νικών με προπονητή τον Χάβο, αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που είχε αρχίσει να κάνει ορατά τα αποτελέσματα της στην χώρα οδήγησαν τους παράγοντες του Αρη στην επιλογή Μιχαλήτσιου όχι με βάση τα ποδοσφαιρικά δεδομένα αλλά πρόχειρα και συγκρίνοντας καταστάσεις. Ο Μιχαλήτσιος δεν μπόρεσε ποτέ να δημιουργήσει κάτι δικό του στον Αρη αλλά να πάρει ότι δουλεία είχε κάνει ο Κούπερ προσθέτοντας άλλο έναν παίχτη στο κέντρο για να δώσει σκληράδα. Τα αποτελέσματα φυσικά και δεν ήταν τα αναμενόμενα και έφεραν τον Αρη πολύ μακριά από τον στόχο της Ευρωπαϊκής εξόδου και την πρόσληψη του Σάκη Τσιώλη.

Ο Ελληνας τεχνικός έχει δείξει εδώ και χρόνια που ξέρει τα μυστικά του σύγχρονου ποδοσφαίρου δημιουργώντας σωστές ομάδες. Η μαγική πορεία του Ολυμπιακού Βόλου του έδωσε το εισιτήριο για τον πάγκο του Αρη με σκοπό ... να σταματήσει ότι ο ίδιος έφτιαξε και την θέση της Θεσσαλικής ομάδας να πάρει ο Αρης.

Ο Τσιώλης άλλαξε άμεσα το σύστημα του Αρη σε 4-2-3-1 αλλά βασίζοντας σε ότι βρήκε έτοιμο από τον Κούπερ, την φυσική κατάσταση δηλαδή της ομάδας. Τα κύρια συστατικά που οδήγησαν τον Αρη σε συνεχόμενες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό είναι η πίεση με τέσσερις παίχτες σε δυο γραμμές μπροστά αλλά με ταυτόχρονη παρουσία δύο αμυντικών χαφ, γεγονός που έδωσε πάρα πολλά κλεψίματα αλλά και η απελευθέρωση των ακραίων χαφ, εφόσον υπάρχει πλέον τριάδα στο κέντρο  με σκοπό την παρουσία τους στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας της ομάδας.
Ο Αρης πέτυχε εύκολα και με πολλά γκολ 3 σερί νίκες και ο Τσιώλης  είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το δημιούργημα του και να του κλέψει την πορεία προς την Ευρώπη.

Το αν ο εργολάβος μπορεί να γκρεμίσει ένα κτίριο που ο ίδιος έχει φτιάξει τόσο τέλεια θα φανεί την Κυριακή αλλά το ότι ο Αρης οφείλει να πορευτεί με την ποδοσφαιρική λογική και να επενδύσει πάνω στον Τσιώλη και όχι σε λύσει τύπου Μιχαλήτσιου έχει φανεί ήδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου