Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΑΟΚ : Η απόλυτη ποδοσφαιρική λογική που δείχνει να χάνεται.


Πως ο νεοφερμένος Ζαγοράκης χτίζει το απόλυτο ποδοσφαιρικό πλάνο, ο ΠΑΟΚ χτυπάει πρωτάθλημα και ξαναφτάνει σε σημείο να παλεύει για την θέση στην πεντάδα μέσα σε τέσσερα χρόνια. 

Καλοκαίρι 2007 και ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Παράσχου χάνει 7-0 σε φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Μπραουνσβάινγκ. Οι κριτικές ήταν μεγάλες και σαφώς πολύ αρνητικές αλλά τον Δικέφαλο τότε είναι αναλάβει ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου, από αυτούς που σπάνια συναντάς ως προέδρους ελληνικών ομάδων. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Παραλαμβάνοντας έναν σύλλογο σε τραγική κατάσταση, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να δημιουργήσει μια ομάδα γύρω του που θα μπορεί να τρέξει ένα πλάνο για τον νέο ΠΑΟΚ βασισμένο στα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης και διαχείρισης ποδοσφαιρικών σωματείων. Επικεφαλής ο ίδιος με σπουδαία καριέρα σε Ελλάδα, Αγγλία και Ιταλία και δίπλα του ο Ζήσης Βρύζας επίσης με πλούσια περάσματα από το εξωτερικό.

Δεύτερο μέλημα έναν προπονητής που συμβαδίζει με την λογική και θα τρέξει το project. Επιλέχθηκε ο Φερνάντο Σάντος, τον οποίο ο Ζαγοράκης γνώριζε από την κοινή τους θητεία στην ΑΕΚ. Τα αποτελέσματα, ποδοσφαιρικά γνωστά. Ο Σάντος παραλαμβάνει μια άσχημα προετοιμασμένη ομάδα και ο ΠΑΟΚ κινείται στην μετριότητα, ο κόσμος δυσανασχετεί ο Ζαγοράκης δίνει στήριγμα στον Πορτογάλο και η χρονιά τελειώνει με την ένατη θέση.

Πρώτο κοινό καλοκαίρι της τριάδας αυτό του 2008. Η διαφορά φαίνεται από τότε. Κινήσεις ουσίας, γνώση του αντικειμένου, σχεδόν άριστος προγραμματισμός. Ο ΠΑΟΚ αποκτά παίχτες που ξέρει τι μπορούν να του προσφέρουν. Αρπάζει μέσα από τα χέρια του ΑΡΗ τον Βιτόλο, φέρνει στην τούμπα τον Γκαρσία και τον Ιβιτς καλύπτοντας έτσι το πιο σημαντικό κομμάτι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τον άξονα του κέντρου τον οποίο πλαισιώνει με έναν πολύ καλό αμυντικό τον Κοντρέρας , έναν επιθετικό τον Μουσλίμοβιτς και ένα ταλέντο τότε τον Βιερίνια. Η προετοιμασία αφήνεται στα χέρια του Σάντος και η ομάδα τερματίζει δεύτερη.

Καλοκαίρι 2009, ένα καλοκαίρι που από θέμα μεταγραφών συζητήθηκε πολύ. Το βασικότερα που θέλω να επισημάνω είναι η λογική που κινήθηκαν Ζαγοράκης – Βρύζας – Σάντος, να φέρουνε ότι καλύτερο μπορούσανε από την Ελληνική αγορά (Αμπουμπακάρι, Φιλομένο, Φωτάκης κτλ) έχοντας δημιουργήσει την προηγούμενη χρονιά τον κορμό. Απολύτως σωστό ως πλάνο άσχετα με το ότι κάποιες προσθήκες δεν βγήκανε (μεγάλο παράδειγμα ο Κουτσιανικούλης). Το αποτέλεσμα ήταν ο δικέφαλος να γεμίσει το ρόστερ σε βάθος και να χτυπήσει το πρωτάθλημα μέχρι το πολυσυζητημένο ματς με τον Αρη στο Βικελίδης.

Μέχρι εκεί όλα βαίνουν καλώς, ο ΠΑΟΚ έχει δυναμώσει, έχει αποκτήσει ένα ισχυρό ρόστερ, έναν καλό προπονητή, έφτασε να διεκδικεί πρωτάθλημα, χτυπαει την πόρτα του champions league. Από την άλλη πλευρά, ο Βρύζας έχει αποχωρήσει, ο Σάντος φεύγει και ο Ζαγοράκης μένει να τα διαχειριστεί όλα μόνος. Ο ΠΑΟΚ ξαφνικά σταματά να ακολουθεί το ποδοσφαιρικό πλάνο που τον έχει φέρει σε αυτό το σημείο εδώ και τρία χρόνια και το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.

Ο Μπερέτα φέρνει μνήμες 2007 και φεύγει πριν καν αρχίσει, επόμενη επιλογή Δερμιτζάκης και στόχος να τα αλλάξει όλα και να κάνει έναν δικό του ΠΑΟΚ. Ίσως να το κατάφερνε αλλά ο δικέφαλος ήταν ήδη πολύ μπροστά για να ξαναρχίσει από το μηδέν. Ο επιθετικός ΠΑΟΚ πάει άκλαυτος και κάθεται στον πάγκο ο Χαβος μέχρι να βρει ο Ζαγοράκης μια λύση.

Ο Χάβος διαχειρίζεται άψογα τον ΠΑΟΚ τριετίας που έχει παραλάβει, επιστρέφει σε γνωστές τακτικές και φέρνει αποτελέσματα . Το επόμενο λάθος γίνεται εδώ, ο Χάβος δεν δημιουργεί αλλά διαχειρίζεται το έτοιμο πλάνο που έχει ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, δουλεία νέα δεν γίνεται και η ομάδα δεν αναπτύσσεται.

Σήμερα έχει φτάσει σε σημείο να ζει από ατομικές εξάρσεις του ταλέντου των παιχτών της και την σιγουριά που δίνει το δεμένο ρόστερ. Ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια είναι εκτός πρώτης πεντάδας, το καλοκαίρι πλησιάζει, τα λεφτά στερεύουν και η ποδοσφαιρική λογική αν δεν επιστρέψει άμεσα το μέλλον δεν προβλέπεται και ιδιαίτερα ευοίωνο είτε με Αραβες είτε χωρίς. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ έφτασε εδώ επειδή δούλεψε ποδοσφαιρικά και αυτό πρέπει να ξεκινήσει ξανά να κάνει.

ΥΓ. Και μιας και πιάσαμε τον ΠΑΟΚ ας αναφερθώ σε ένα θέμα που με προβληματίζει από την αρχή της χρονιάς και σκέφτομαι να αναλύσω στα επόμενα κείμενα. Πως εξηγείται το καλύτερο δεξί χαφ του πρωταθλήματος Βιερίνια να παίζει πάντα με ανάποδο πόδι και ο ΠΑΟΚ όλη την χρονιά να παίρνει από αυτόν μέγιστο το 70% που μπορεί ο Πορτογάλος να προσφέρει?. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου