Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ο τεράστιος Φέργκιουσον και η Τσέλσι του 2012


Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα Αγγλίας, ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, πρωτάθλημα της Ευρώπης και το 4-2-3-1 καταγράφει το τι είδε, σχολιάζει το τι έγινε και βασίζεται στα φετινά γεγονότα για να προβλέψει τις αλλαγές του καλοκαιριού.


 Μετά την κούρσα των 38 αγωνιστικών πρωταθλήτρια στέφθηκε για μία ακόμη φορά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό όμως δεν ήταν απλά ένα ακόμη πρωτάθλημα για τους κόκκινους διαβόλους αλλά ένας τίτλος που γράφει ιστορία στην Μεγάλη Βρετανία καθώς οι devils ξεπερνούν στην μεγάλη κόντρα του νησιού την Λίβερπουλ. Πλέον μετρούν 19 τίτλους έναντι 18 της ομάδας του μεγάλου λιμανιού και η καζούρα των φιλάθλων ήταν μεγάλη (μέχρι και πανό μέσα στο anfield σηκώσανε).

Πρωτεργάτης της επιτυχίας αν μη τι άλλο για ακόμη μια φορά ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της ομάδας, ο τεράστιος Σερ Αλεξ Φέργιουσον. Ανέλαβε μια μικρομεσαία ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και κατάφερε να τις χαρίσει τα πάντα εδώ και 20 χρόνια. Αρχικά με τους θρυλικούς «μπέμπηδες» των ακαδημιών (Μπέκαμ, Σκόουλς, Γκίγκς, Νέβιλ κτλ) που έφτασαν μέχρι και των συγκλονιστικό τελικό με την Μπαγερν Μονάχου, έπειτα με το τρεμπλ επί εποχής Κριστιάνο Ρονάλντο (και με αντίπαλο τον Μουρίνιο) και τώρα με το δέκατο ένατο πρωτάθλημα με ταυτόχρονη συμμετοχή στον τελικό του champions league έχοντας σαν πρώτο σκόρερ τον Μπερμπάτοφ που πέρυσι δεν μπορούσε με τίποτα να βρει δίχτυα, τον Γκίγκς να περνάει δεύτερη νεότητα και την νέα ανακάλυψη τον Τσικαρίτο. Είναι από τις λίγες φορές που δεν χρειάζεται καν σχολιασμός, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Δεύτερη, αλλά χωρίς να καταφέρει να πετύχει μεγάλο ανταγωνισμό ήταν η Τσέλσι. Ο Αμπράμοβιτς στην αρχή της δεκαετίας έριξε ένα κάρο λεφτά και εμπιστεύτηκε τον Ρανιέρι αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν απλά να θεωρηθεί υπολογίσιμος αντίπαλος. Η δεύτερη φάση ήταν ο Μουρίνιο.  Ο Πορτογάλος έφτιαξε μια διαφορετική Τσέλσι που είχε την σφραγίδα του, μια σκληρή ομάδα βασισμένη στο physical game. Τα επιτεύγματα του διόλου ευκαταφρόνητα. Έφερε ξανά το πρωτάθλημα στο Λονδίνο και έχασε δυο φορές τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη. Μια που την αποδίδει στην διαιτησία στους ημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα και μια χάρη στο γλίστρημα του Τέρι στα πέναλτι στον τελικό με την Γιουνάιτεντ. Πλέον, δείχνει να περνά στην Τρίτη φάση με μεγάλο καημό το champions league. Σκοπός του είναι να φτιάξει μια πιο επιθετική ομάδα. Το έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι με τον Αντσελότι και όλες οι μεταγραφές (Ραμίρες, Νταβίντ Λουίζ και φυσικά Τόρρες) συνηγορούν σε αυτό και με βάση την ηλικία των παιχτών αλλά και με τα χαρακτηριστικά τους. Γνώμη μου πως πάνω σε αυτό το πλάνο θα συνεχίσει και φέτος το καλοκαίρι η Τσέλσι θα συνεχίσει να αλλάζει και αυτό που θα δούμε το 2012 θα είναι τέλειος διαφορετικό.

Νέα δύναμη στη χώρα  η Μάντσεστερ Σίτι. Οι πολίτες έχοντας τα χρήματα των νέων επενδυτών έχουν δημιουργήσει μια ομάδα με απίστευτα υψηλό budget που χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει επίπεδα. Το ρευστό υπάρχει, πλέον υπάρχει και ο κορμός αλλά και η θέση στα προκριματικά του νέου champions league και αναμένουμε να δούμε που θα φτάσει.

Για την τέταρτη Αρσεναλ δεν έχουμε μα πούμε και πολλά, άλλη μια χρονιά που ο Βενγκέρ στηρίχθηκε στα πιτσιρίκια, έπαιξε όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά στα δύσκολα δεν τα κατάφερε και τελικά κατέληξε ξανά τέταρτος.

Μια από τις ομάδες που έχουν αρκετά ποιοτικό ρόστερ και απέδωσαν όμορφο ποδόσφαιρο ήταν η Τότεναμ που δίκαια και προχώρησε στην Ευρώπη αλλά και θα είναι ξανά εκεί και του χρόνου. Κρίμα που δεν θα την δούμε να κουνάει του χρόνου σεντόνι ενώ άξιο αναφορά είναι ο νέος ηγέτης και ίσως mvp του πρωταθλήματος Γκάρεθ Μπέιλ.

Απογοήτευση για φέτος η Λίβερπουλ. Η ομάδα του λιμανιού έχει χάσει τελείως την αίγλη της και στην μετά Μπενίτεθ εποχή δείχνει να μην μπορεί να σταθεί καλά στα πόδια της. Δίκαια εκτός Ευρώπης με βάση την εικόνα των έξι ομάδων που τερμάτισαν από πάνω της. Κακή χρονιά για τον ηγέτη Τζέραρντ, φυγή του Τόρρες και μια αχτίδα φωτός με την συσπείρωση που φέρνει ο Νταγκλίς. Μεγάλο ερωτηματικό η δυναμική της για του χρόνου καθώς δείχνει να μένει ο λατρευτός στο Κοπ προπονητής και να φτιάχνει μια νέα ομάδα με ηγέτη τον παιχταρά Σουάρεζ.

Οι παρατηρήσεις μας για την ουρά είναι μια για κάθε ομάδα. Υποβιβάστηκε η κάτοχος του Λιγκ Καπ Μπέρμιγχαμ αποδεικνύοντας το επίπεδο του ποδοσφαίρου εκεί. Κρίμα για την μικρή Μπλάκπουλ του Ιαν Χαλγουει καθώς χωρίς ρόστερ έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο και τέλος και για την Γουέστ Χαμ του Αβρααμ Γκράντ που μας έδειξε τις προπονητικές του ικανότητες τερματίζοντας τελευταίος.

Κλείνουμε τον απολογισμό της χρονιάς με μια αναφορά στο όνομα Χόιλετ, ετών 23 Καναδός μεσοεπιθετικός της Μπλάκμπερν, κρατήστε το όνομα του για την νέα σεζόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου