Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

H ιστορία ενός πέναλτι...


Δεν μ΄αρέσει να γράφω αμέσως μετά από ένα παιχνίδι, θέλω να ηρεμήσω, να καθαρίσει το μυαλό, να δω ξανά τα στιγμιότυπα (ολόκληρα, όχι αυτά που δείχνει η Ελληνική τηλεόραση που βλέπεις μόνο το τέλος μιας προσπάθειας και δεν έχεις ιδέα πως έφτασε η μπάλα εκεί και τι προηγήθηκε, μεγάλο θέμα αυτό, θα το πιάσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον), να κρίνω τι, πως και γιατί και μετά να βγάλω συμπεράσματα.



Δυο μέρες μετά λοιπόν και ενώ έχω μελετήσει όλα αυτά στο μυαλό μου έρχομαι στα σταθώ σε δυο πράγματα όσον αφορά την ήττα, την εμφάνιση αλλά –πάνω από όλα- την νοοτροπία του Ολυμπιακού στην Γερμανία.

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω σε όλα τα «θετικά» που βρήκαν τύπος και φίλαθλοι για τους ερυθρόλευκους, έχω όμως να μιλήσω για δυο αρνητικά.

Για αρχή η φάση του πέναλτι. Την είδα, την ξαναείδα και την ξαναείδα (και μιας και διαβάζετε αυτό το κείμενο στο ιντερνετ μπορείτε να την βρείτε και να την δείτε και εσείς όσες φορές θέλετε) και ακόμη δεν έχω καταλάβει, γιατί από την κάμερα τον κρύβει το δοκάρι, το ακριβές δευτερόλεπτο που ο βοηθός που είναι στην γραμμή σηκώνει το χέρι για να πλησιάσει στο μικρόφωνο και να μιλήσει με τον διαιτητή. Έχω την υποψία μετά τις τόσες φορές πως του μιλά, και του μιλά νωρίς, άρα του μιλά για το φαουλ.

Πολλές λεπτομέρειες όμως όλες αυτές για κάποιον που δεν θέλει να βρει ούτε ένα αρνητικό. Γιατί να το ψάξουμε? Γιατί να χαλάσουμε τα ωραία πρωτοσέλιδα περί κλοπής? Βέβαια αναρωτιέμαι εγώ αν αυτή η φάση ήταν σε ντέρμπι στο Ελληνικό πρωτάθλημα πόση ώρα θα συζητούσαν για την υπόδειξη του βοηθού γραμμής. Η διαφορά είναι ότι εκεί πουλάει το λάθος ή το σωστό του διαιτητή, ενώ στην Ευρώπη μετρά η «κλοπή» κατά της Ελλάδας.

Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω ούτε να αδικήσω τον Ολυμπιακό, ούτε λεω πως δεν ήταν πέναλτι. Με ενοχλεί όμως η νοοτροπία της χώρας να ψάχνει την αδικία και την αποφυγή ευθυνών. Οκ ένα πέναλτι μπορεί να αλλάξει την ροη του παιχνιδιού συμφωνώ, αλλά δεν γίνεται να αφιερώνεις ολόκληρη την πρώτη σελίδα με υπερβολές περί κλοπής και αδικίας για μια φάση του πρώτου ημιχρόνου!

Μια νοοτροπία που δυστυχώς περνά στο σύνολο του αθλητισμού και τον καταστρέφει. Γιατί αυτή η νοοτροπία έχει κάνει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα τον Φετφατζίδη να παρατάει όλες τις φάσεις μέσα στην περιοχή και να βουτάει για πέναλτι.

Και πάμε και στο αγωνιστικό, που συγνώμη αλλά και εδώ έχω διαφωνίες σε σχέση με το τι είδαν όλοι οι υπόλοιποι. «Ο Ολυμπιακός μπήκε μουδιασμένα αλλά μετά το γκολ ισορρόπησε και μπορούσε να φύγει με κάτι παραπάνω» ΟΧΙ! Συγνώμη αλλά για μένα δεν έγινε αυτό.

Η διαφορά δεν είναι πως ξεμούδιασε ο Ολυμπιακός αλλά ότι σκόραρε η Ντόρτμουντ. Στα πρώτα 7 λεπτά (γιατί τόσο χρειάστηκε), πίεσε ψηλά, έκλεισε τον Ολυμπιακό στην περιοχή, ανέβαζε τα μπακ της, είχε άνετη κυκλοφορία της μπάλας και επιχείρησε κάθετες και διαγώνιες μπαλιές με άνεση, σούταρε χωρίς μαρκάρισμα. Και πέτυχε ένα γκολ. Όλα αυτά μέσα σε 7 λεπτά το επαναλαμβάνω.

Μετά, το ξεμούδιασμα του Ολυμπιακού έχει εξήγηση. Οι Γερμανοί κατέβασαν την πίεση τους στο κέντρο και πίσω από αυτό, τα μπακ δεν ανέβηκαν σε καμία φάση. Ο Ολυμπιακός μπλοκαρίστικε και είχε ανούσια την μπάλα στο κέντρο με τον Φέισα να μην μπορεί να την ανεβάσει και τον Ιμπαγάσα να έχει μεγάλη απόσταση τόσο από τα χαφ όσο και από τους επιθετικούς και να αναγκάζεται να τρέχει ακατάπαυστα και να παίζει με την μια την μπάλα σε μια προσπάθεια να ξαναφύγει στον χώρο του. Όλο αυτό μεταφράστηκε σε «ο Ολυμπιακός, είχε την κατοχή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα» !

Ποιες φάσεις έκανε ο Ολυμπιακός σε αυτό το διάστημα? Στημένη φάση στο 30, φάουλ του Ιμπαγάσα και ευκαιρία με Μοντεστό. Στημένη φάση στο 43 κόρνερ του Χολέμπας, κεφαλιά Μέλμπεργκ. Στημένο στο 63, κόρνερ του Ιμπαγάσα, κεφαλιά του Χολέμπας. Στημένο στο 92, κεφαλιά Μέλμπεργκ!!

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, στο δικό μου μυαλό η Ντόρτμουντ έφερε το παιχνίδι ακριβώς εκεί που ήθελε, σκόραρε και μετά μπλόκαρε τον Ολυμπιακό δίνοντας του μια ανούσια κατοχή με σκοπό να κλέψει για να βγει στην κόντρα όταν θα ανέβαιναν τα αργά μπακ του Ολυμπιακού ώστε να βοηθήσουν στην κυκλοφορία και θα έμενε κενός χώρος. Η κόντρα δεν της βγήκε αλλά όλο το υπόλοιπο παιχνίδι κύλησε όπως το είχε στο μυαλό του ο Κλοπ.

Δεν έγραψα τα παραπάνω για να μειώσω την εμφάνιση του Ολυμπιακού αλλά γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να κοιτάμε το τι κάναμε εμείς λάθος και να ψάχνουμε βελτίωση. Αν ο Ολυμπιακός μείνει στο ότι είχε την κατοχή και του στέρησε την νίκη ο διαιτητής δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει καλύτερος.

ΥΓ 1. Να θυμίσω πως ο ίδιος ο προπονητής της Ντόρτμουντ δήλωσε πως αν έπαιζε όπως στο Καραισκάκης θα έχανε ξανά και άλλαξε το πλάνο.Ο Ολυμπιακός θα αλλάξει κάτι ή θα μείνουν όλα ίδια μιας και όλα στην Γερμανία ήταν όλα καλά αλλά μας κλέψανε??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου