Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Βγήκαν όλοι χαμένοι..

Την αφορμή για αυτό το κείμενο μου έδωσε το σχόλιο ενός φίλου στο live chat που κάναμε την Δευτέρα  στο sportculture.gr . Μας ρώτησε λοιπόν εάν συμφωνούμε με την απόφαση για άνοδο, τελικά, του Λεβαδειακού και της Δόξας Δράμας.




Τα σχόλια ήταν πολλά και θα μπορούσαν να ήταν ακόμη περισσότερα. Είτε κοινής λογικής, όπως το πώς γίνεται να καταδικάζεται σε υποβιβασμό η Ηλιούπολη για το στημένο ματς με τον Λεβαδειακό και οι Βοιωτοί να κρίνονται αθώοι. Είτε πιο νομικά θέματα περί δεδικασμένου στην περίπτωση του Αστέρα Τρίπολης που δίνει δικαίωμα σε ομάδες που «χάσανε» την κατηγορία στο γήπεδο, όπως η Λάρισα και οι Σέρρες να την κερδίσουν στην αίθουσα των δικαστηρίων.

Εγώ έρχομαι να αντιστρέψω λίγο το ερώτημα περί ορθότητας της τελικής (?) απόφασης και να το θέσω κάπως διαφορετικά. Υπήρχε την δεδομένη στιγμή κάποια απόφαση που θα μπορούσε να είναι σωστή? Υπήρχε ένα πόρισμα, που σήμερα τέλη Οκτωβρίου θα απέδιδε δικαιοσύνη?

Και δεν το αναρωτιέμαι μόνο από άποψη ηθικής και νομιμότητας. Για το πρώτο η συζήτηση είναι μεγάλη και τελείως υποκειμενική και για το δεύτερο δεν είμαι ο αρμόδιος να δώσω απαντήσεις.

Η τωρινή απόφαση, όπως και όποια άλλη απόφαση είναι λάθος και για αγωνιστικούς λόγους! Ακόμα και οι θεωρητικά κερδισμένοι, δηλαδή ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας δεν μπορούν αγωνιστικά να επωφεληθούν από αυτή την «νίκη» τους.

Αυτή την στιγμή το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει, οι ομάδες έχουν δώσει ήδη από πέντε έως επτά αγώνες οι κάθε μια (συν έναν παραπάνω το Σαββατοκύριακο που λογικά πάλι δεν θα προλάβουν να αγωνισθούν οι «νέες» ομάδες). Η μεταγραφική περίοδος έχει ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες έχουν τελειώσει.

Ο Λεβαδειακός και η Δόξα καλούνται να χτίσουν ένα ρόστερ το οποίο όχι μόνο θα σταθεί ανταγωνιστικά στο πρωτάθλημα αλλά θα πρέπει να έχει και το απαιτούμενο βάθος ώστε να αντέξει τους εξαντλητικούς ρυθμούς των συνεχόμενων αγώνων ώστε να καλύψουν τα παιχνίδια που δεν προλάβανε να δώσουνε.

Οι ομάδες όλο το καλοκαίρι φτιάξανε ένα δυναμικό χωρίς να ξέρουνε σε ποια κατηγορία θα αγωνίζονται και δουλέψανε σε ένα πλάνο προετοιμασίας που βασίστηκε στην ..άγνοια για το πότε θα δώσουν επίσημα παιχνίδια.

Τώρα τρέχουνε να καλύψουνε τις τρύπες με την μοναδική στα χρονικά απόφαση για παράταση της μεταγραφικής περιόδου για ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας χωρίς να έχουνε τον χρόνο ούτε για την κατάλληλη επιλογή αλλά ούτε και για την ενσωμάτωση αυτών των παιχτών στο σύνολο.

Κερδίσανε μια άνοδο που οφείλουν να κάνουν τεράστιο αγώνα δρόμου τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο για να μην χάσουν άμεσα στο γήπεδο μέσα σε λιγότερο από μισή χρονιά (αν σκεφτούμε πως λόγω και του euro η σεζόν θα ολοκληρωθεί πιο νωρίς).

Συμπερασματικά, όποια απόφαση και να ήταν η τελική την δεδομένη στιγμή δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε τους χαμένους αλλά ούτε και τους κερδισμένους. Ήδη έχει κυλήσει πάρα πολύς χρόνος και ακόμη και οι ομάδες που θα βρεθούν στην super league ίσως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Το παράδειγμα των Ιταλών με το calciopolis, χωρίς ούτε εκεί να βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά για την νομιμότητα των αποφάσεων, έδειξε πως όταν τα πράγματα κυλούν σε φυσιολογικό επίπεδο βοηθάς ακόμη και τους «τιμωρημένους» να έχουν την ευκαιρία να αναδιοργανωθούν. Να θυμίσω πως η απόφαση εκεί ήταν ο υποβιβασμός της Γιουβέντους. Απόφαση που γνωρίζανε όλοι από το καλοκαίρι και βοήθησε την μεγάλη κυρία να προετοιμαστεί κατάλληλα και να επανέλθει άμεσα στην μεγάλη κατηγορία. Εδώ δυστυχώς καταφέραμε ακόμη και τους «κερδισμένους» να τους βγάλουμε τελικά με αμέτρητες πληγές που στο τέλος να φαίνεται πως …χάσανε όλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου