Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η νέα ΑΕΚ του Χιμένεθ

Πέρασε από Τροχανά, πέρασε από Enic, από Μπάγεβιτς (2 φορές) από Ντέμη και έφτασε σήμερα να μιλάμε για την νέα ΑΕΚ του Χιμένεθ. Τι έχει δείξει όμως ο Ισπανός τεχνικός και μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Δικέφαλος?
Τα δεδομένα που έχουμε για τον Ισπανό  μέχρι στιγμής για τα πρώτα σχόλια είναι δύο. Ένα γεμάτο εξάμηνο παρουσίας στον πάγκο και μια μεταγραφική περίοδος. Για την πλήρη εικόνα ενός προπονητή απαραίτητο είναι και το τρίτο στοιχείο που συμπληρώνει το παζλ και αυτό είναι η προετοιμασία.  

Ο προπονητής της ΑΕΚ  αν μη τι άλλο δείχνει σοβαρός, εναρμονισμένος με τις  τεχνικές του σύγχρονου ποδοσφαίρου και τακτικά μεγαλωμένος στην Ισπανία, γεγονότα που δεν μπορούν παρά να καθησυχάζουν τους φίλους του δικεφάλου για την καλοκαιρινή προετοιμασία. Αυτό συνεπάγεται όμως από τα παραπάνω και δεν συμπεραίνεται από όσα έχουμε δει εως τώρα μιας και δεν έχει κάνει την φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία ο Χιμένεθ.

Στα όσα έχουμε ήδη δει από αυτόν και αρχικά στο κομμάτι της παρουσίας του στον πάγκο τα περισσότερα για μένα κρίνονται απόλυτος θετικά. Έδωσε ευκαιρίες σε όλους, αξιοποίησε στο μέγιστα τα προσόντα των παιχτών της ομάδας (ενδεικτικό παράδειγμα ο Γεωργέας) και βγήκε νικητής από εσωτερικές κόντρες (παράδειγμα Τζιμπούρ).  

Πολύ κουβέντα έγινε για την απόδοση της ΑΕΚ και την απότομη αλλαγή στην συμπεριφορά της, γεγονότα όμως που είναι εύκολα εξηγήσιμα. Καταρχήν ο Χιμένεθ παρέλαβε μια ΑΕΚ όσα φάμε και όσα βάλουμε από τον Μπάγεβιτς. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προσπαθήσει να σφίξει το κέντρο βασιζόμενος στην σωστή τοποθέτηση του θηρίου Ντιόπ ακριβώς μπροστά από τα στόπερ και πιο μπροστά του τον ποιοτικότερο παίχτη στο κέντρο της ΑΕΚ τον Καφέ και τον πιο φορμαρισμένο τον Μάκο. Δίνοντας παράλληλα ελευθερία κινήσεων στον Σκόκο και γεμίζοντας την περιοχή με Τζιμπούρ, Λυμπερόπουλο η ΑΕΚ πήρε το 0-4 στο Βικελίδης και το 1-3 στην Κροατία. Αυτό που δεν γινόταν να αλλάξει όμως ο Ισπανός είναι η ποιότητα του υπόλοιπου ρόστερ και με πλάγιους  μπακ τους Καράμπελα Γιαχιτς (ή Ντατόμο, Αργυρίου), σε συνδυασμό με την κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια των Λυμπερόπουλου Δέλλα αλλά και τον τραυματισμό του Ντιόπ είναι λογικό να φτάσει σε παιχνίδια όπως το 0-0 με την Κέρκυρα ή το 0-4 από τον Βόλο. Ενδεικτικό της παραπάνω κατάστασης είναι πως στο ματς του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό Β. ο Χιμένεθ έδωσε συγχαρητήρια στον Καράμπελα για το πάθος που επέδειξε γνωρίζοντας όμως και ο ίδιος πως στα 2 πρώτα γκολ η ευθύνη είναι αποκλειστικά του αριστερού μπακ, όχι όμως γιατί δεν προσπάθησε, όχι γιατί δεν τα έδωσε όλα αλλά γιατί αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να προσφέρει.

Στο κομμάτι των μεταγραφών το σημαντικότερο όλων είναι οι θέσεις που αποκτήθηκαν παίχτες. Ο προπονητής για μένα στο θέμα αυτό παίρνει άριστα βρίσκοντας το τεράστιο κενό στα κεντρικά χαφ (απόκτηση Μίτσελ), την έλλειψη εναλλακτικής πίσω από τον Δέλλα στην άμυνα (απόκτηση Ματέος) και την άμεση αντικατάσταση του Τζιμπούρ (απόκτηση Μπάχα).

Συμπερασματικά, η ΑΕΚ έχει την τύχη να διαθέτει έναν προπονητή που έχει δείξει πως γνωρίζει το αντικείμενο και με δεδομένο πως τα λεφτά στερεύουν στο σύνολο της Ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς, πόσο μάλλον στην ΑΕΚ που ποτέ δεν τις περίσσευαν εάν ο Χιμένεθ στηριχθεί δεν ξέρω εάν η ΑΕΚ θα γίνει ξανά πρωταθλήτρια αλλά χαμένη δεν θα βγει. 


1 σχόλιο: