Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Οι δρόμοι της Ρόμα, η σημαία Φραντζέσκο Τότι και στο βάθος …Μουρίνιο !



Ένα από τα πράγματα που λείπουν από το ποδόσφαιρο στην εποχή μας είναι οι παίχτες σύμβολα που συνδέουν το όνομα τους με μία φανέλα. Ένας  από τους τελευταίους ποδοσφαιριστές – σημαίες είναι ο Φραντζέσκο Τότι που εδώ και 20 χρόνια έχει γίνει ένα με το όνομα της Ρόμα. Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής και έφτασε στο σημείο να γίνει ο ηγέτης της ομάδας, να αμείβεται με 7.000.000 ευρώ το χρόνο, να έχει συμπληρώσει 600 συμμετοχές  χωρίς ποτέ να έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να αποχωριστεί την αγαπημένη του La Magica.Το 2010 όταν  κέρδισε το βραβείο «Walk of Fame» του ποδοσφαίρου στο Μόντε Κάρλο ρωτήθηκε ένα βλέπει τον εαυτό του μελλοντικά προπονητή ή πρόεδρο της ομάδας και απάντησε «Όχι με φαντάζομαι για πάντα ποδοσφαιριστή της Ρόμα».





Τα χρόνια όμως περνούν και ένας από τους συμπαίχτες του μεγάλου αρχηγού στο τελευταία scudeto ο Βιτζέντζο Μοντέλα είναι εδώ και 2 εβδομάδες ναι μεν δίπλα του ξανά αλλά όχι στις 4 γραμμές του γηπέδου αλλά σαν προπονητής του. Η καλύτερη ίσως Ρόμα των εποχών, αυτή του 2001 είναι μια ανάμνηση που ξυπνά στην Τριγκόρια με την εκ νέου συνύπαρξη των 2 Ιταλών. Καλοκαίρι 1999 και ο Φράνκο Σένσι τα δίνει όλα για να κάνει την αγαπημένη του Ρόμα πρωταθλήτρια Ιταλίας, φέρνει στην πρωτεύουσα τον καλύτερο προπονητή της εποχής τον Φάμπιο Καπέλο. Μέσα σε δυο χρόνια, δίπλα στον θρυλικό αρχηγό και τον Βιτζέντζο Μοντέλα υπάρχουν ο τεράστιος Γκαμπριέλ Ομαρ Μπατιστούτα (20 γκολ σε 28 αγώνες την σεζόν 2000-2001) και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής τότε, ο Κασάνο. Η συνταγή έδεσε, η Ρόμα αποδίδει φανταστικό ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα Ιταλίας του 2001 κοσμεί την τροπαιοθήκη της.

Από τότε πέρα από την σημαία που δεν κατέβηκε ποτέ από τον ιστό της όλα τα άλλα στην πρωτεύουσα Ιταλίας έχουν αλλάξει. Το 2004 ο Φράνκο Σένσι λόγω προβλήματος υγείας αφήνει την τύχη της Ρόμα στην κόρη του Ροζέλα, ο Καπέλο αποχωρεί για τα λεφτά  της Γιουβέντους, ο Μπατιγκόλ έχει μεγαλώσει και παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου ..στο Κατάρ, ο Μοντέλα έχει τον ένα τραυματισμό μετά τον άλλο ενώ ο Κασάνο προσπαθεί να γίνει Τότι στην θέση του Τότι και φεύγει με μπουνιές από το Ολίμπικο.  
Η Ρόμα για χρόνια και με το σκάνδαλο Μότζι στην μέση έχει οπισθοχωρήσει σε τρίτη και τέταρτη δύναμη στην χώρα. Το 2005 στο Ολύμπικο φθάνει ο Λουτσίανο Σπαλέτι από την Ουντινέζε χωρίς τίποτα να δείχνει πως το μέλλον της Ρόμα αλλάζει. Ο Ιταλός αποδεικνύεται δουλευταράς και πρωτοποριακός. Η Magica ξαναπαίζει καλό ποδόσφαιρο  με το πρωτόγνωρο 4-6-0 σύστημα, τεράστια πίεση το κέντρο και 6 παίχτες να έχουν την δυνατότητα να πατήσουν περιοχή,  γίνεται μόνιμη στους ομίλους του Champions League, κατακτά δύο κύπελλα και χτυπά το πρωτάθλημα του 2009 έχοντας όμως την ατυχία να πέσει πάνω στην Ιντερ του Μουρίνιο και για πρώτη φορά η ιστορία της Ρόμα να συνδυαστεί με το όνομα του πορτογάλου τεχνικού.
Τα ονόματα Ρόμα και Μουρίνο έρχονται κοντά και το επόμενο καλοκαίρι όταν ο Αμπράμοβιτς ψάχνει τον αντικαταστάτη του Πορτογάλου τεχνικού και φέρνει στο Λονδίνο για συζητήσεις τον Σπαλέτι. Το γυαλί είχε πλέον ραγίσει, ο Τότι  εναντιώνεται με την απαξίωση του προπονητή προς την ομάδα, η κλίκα δημιουργείται, η σεζόν ξεκινά με 2 ήττες και ο Σπαλέτι είναι παρελθόν. Στην ομάδα έρχεται ο Ρανίερι, οι παίχτες σκίζονται να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν την Ρόμα πρωταθλήτρια και χωρίς τον Σπαλέτι, τα δίνουν όλα αλλά τελικά χάνουν το πρωτάθλημα με έναν βαθμό διαφορά.
Η απογοήτευση είναι μεγάλη όλο το καλοκαίρι, ο Ρανίερι προσπαθεί να την καταπολεμήσει με ταξίδια και συνεχόμενα φιλικά κάθε 3 μέρες (ενδεικτικό το 1-5 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο). Το κακό διορθώθηκε σταδιακά μες τη σεζόν με τόσες διακοπές και περιθώριο δουλειάς. Τα προβλήματα όμως αρχίζουν να είναι και οικονομικής φύσεως, η Ροζέλα δεν έχει την δυνατότητα να τρέξει το μαγαζί όπως ο πατέρας της και αρχίζουν οι κόντρες μεταξύ των κοντινών στην διοίκηση ανθρώπων. Ο Ρανίερι χωρίς διοίκηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σχέσεις του με τους παίχτες και έρχεται σε κόντρα με Πιζάρο και Μπορίελο. Στα της διοίκηση Ντανιελε Πραντε και Μπρουνο Κοντι έβαλαν στο περιθώριο τον τεχνικό διευθυντή Τζιαμπαολο Μονταλι, που για να βρει στήριγμα τακίμιασε με τον Ρανιερι. Η ανάγκη της Ροζέλα για πώληση των μετοχών της Ρόμα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Σήμερα την υπόθεση έχει αναλάβει η τράπεζα UniCredit που βρίσκεται σε συζητήσεις με Ιταλούς, Αμερικάνους και Άραβες επενδυτές για την παραχώρηση των μετοχών. Τα λεφτά που ακούγονται είναι πολλά και ήδη τα ονόματα για τον νέο προπονητή της Ρόμα βγαίνουν στην επιφάνεια. Της τελευταίες ημέρες ο τύπος της Ιταλίας δημοσιεύει αρχικά ότι  Ο πρώην συμπαίκτης του Κάρλο Αντσελότι, Ρουτζιέρο Ριτσιτέλι αποκάλυψε πως ο «Καρλίτο» ήδη συζητάει με την Ρόμα για την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας αλλά και την δήλωση του Μουρίνιο ότι «Αν φύγω από την Ρεάλ θα ήθελα να πάω σε έναν μεγάλο σύλλογο της Αγγλίας ή της Ιταλίας», με τον ιταλικό Τύπο να κάνει λόγο για τη Ρόμα.
Το 2009 ο Μουρίνιο στέρησε με την Ιντερ το πρωτάθλημα από την Ρόμα, το 2010 με την φυγή του από την Τσέλσι τον Σπαλέτι, το 2011 μήπως ήρθε η ώρα να της δώσει πίσω την χαμένη της αίγλη; Το καλοκαίρι είναι κοντά, ίδωμεν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου