Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τα αντίθετα βλέμματα των Βαλβέρδε Μαρινάκη.


Η πιο άμεση σχέση στην Ελλάδα είναι αυτή μεταξύ προέδρου και προπονητή. Ο ένας έχει στα χέρια του το κουμάντο της ομάδας και ο άλλος, ο πρόεδρος, νομίζει, θέλει και απαιτεί να έχει άποψη σε όλα.
Τα παραδείγματα πολλά είτε σε άριστες συνεργασίες (Ζαγοράκης – Σάντος) που έκαναν καλό στην ομάδα είτε σε καταστροφικές συνυπάρξεις (Ηρακλής – Ρέμος) που παραλίγο να οδηγήσουν μέχρι και σε υποβιβασμό για την άδεια συμμετοχής!  
Μεγάλη απορία μου δημιουργεί η συνύπαρξη ενός κανονικού προπονητή με έναν Ελληνάρα πρόεδρο περασμένων δεκαετιών.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε με τα όποια αγωνιστικά του ελαττώματα αποτελεί έναν κανονικό προπονητή με συγκεκριμένο πλάνο και τρόπο που θέλει να το εφαρμόσει.

Ένα σχέδιο καθαρά ποδοσφαιρικό που στηρίζεται σε μεσοεπιθετικούς με καλή τεχνική, πίεση ψηλά στην περιοχή του αντιπάλου και προσπάθεια για ποδόσφαιρο κατοχής. Τα συμπεράσματα του όπως αποτυπώνονται στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού είναι η ανάγκη για απόκτηση ενός πολύ καλού αμυντικού χαφ, θέση που πάσχει η ομάδα, η εύρεση ικανού και σταθερού τερματοφύλακα, η αξιοποίηση του ταλέντου παιχτών όπως ο Φετφατζίδης και ο Ποτουρίδης και η προσπάθεια του κατά της βίας στο Ελληνικό ποδόσφαιρό με την ατάκα του «ντρέπομαι για όσα έγιναν σήμερα» με την οποία αντιμετώπισε τα επεισόδια μετά το ντέρμπυ. 

Η ατάκα του αυτή είναι και το ερέθισμα για το κείμενο  αυτό και την συνύπαρξη του με τον Μαρινάκη οι εικόνες μάνατζμεντ που έχουμε από αυτόν είναι :  Το να μην μπουν ο Λίνεν και ο Ντιόγκο στο αεροπλάνο μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι, οι δηλώσεις του ότι κάτι φίλοι του του είπαν ότι ήταν πέναλτι δυο φάσεις στο Καυταζόγλειο στο ματς Ηρακλής – Ολυμπιακός, το ότι είδε 5-6 φιλάθλους του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν μετά το ντέρμπυ με τον Παναθηναικό.
Δεν τα γράφω για να κρίνω τον Μαρινάκη σαν άνθρωπο, μπορεί να είναι άρρωστος Ολυμπιακός και μπράβο του, μπορεί να πονάει την ομάδα παραπάνω από τον καθένα και μπράβο του. Ποια ποδοσφαιρική λογική έχουν όμως οι πράξεις του ;  Ποιο είναι το πλάνο του για την περαιτέρω ανάπτυξη του συλλόγου; .
Ο Ολυμπιακός φέτος (φέρεται να) παίρνει το πρωτάθλημα, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να είναι όλοι χαρούμενοι όταν τα πάντα πάνε καλά. Την νέα χρονιά θα υπάρχει κύπελλο, πρωτάθλημα και  champions league, έχει σκεφτεί κανείς ποια θα είναι η αντίδραση του Μαρινάκη εάν το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Ολυμπιακός και ένα κακό αποτέλεσμα και όχι η διαιτησία η βία ή ο Παναθηναικος;  Πως θα συνυπάρξει η ποδοσφαιρική λογική του Βαλβέρδε με το οπαδικό μάνατζμεντ του Μαρινάκη;

Κρατάω αυτό το κείμενο, ίσως μου χρειαστεί σαν πρόλογος στο τι έφταιξε για την διατάραξη των σχέσεων τους όταν και αν συμβεί αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου