Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Ο Σάντος σε Γαλανόλευκο φόντο


Με την ευκαιρία των αγώνων για τα προκριματικά του euro 2012 θα προσπαθήσουμε μια προσέγγιση στην νέα εθνική ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ο Φερνάντο Σάντος στην μετά Ρεχάγκελ εποχής. Ποια τα πλεονεκτήματα του Πορτογάλου και ποια προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει.

                                             


 Γράψαμε τις προηγούμενες μέρες  εδώ για το επιτυχημένο πλάνο του ΠΑΟΚ την προηγούμενη διετία που βασίστηκε στους Ζαγοράκη – Βρύζα – Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός απέδειξε με το πέρασμα του από τον Δικέφαλο του Βορρά ότι αποτελεί έναν σοβαρό επαγγελματία προπονητή που έχει γνώση του αντικειμένου με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Για την επιτυχία ενός προπονητή πρέπει αρχικά να συντελέσουν τρεις παράγοντες. Σοβαρότητα, χρόνος και χώρος. Στον ΠΑΟΚ τα είχε όλα αυτά. Στην εθνική όμως τα δύο από τα τρία αποτελούν τεράστια ερωτηματικά.

Για το πρώτο, την σοβαρότητα, το βιογραφικό και η πορεία του έμπειρου τεχνικού αρκούν για να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο (μόνο μη σοβαρό γεγονός που μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος, η εμμονή στο καφέ μπουφάν!!).

Χρόνος για τον Σάντος σημαίνει, σκληρή δουλεία το καλοκαίρι στην προετοιμασία, σωστή εφαρμογή του 4-3-3, άρτια καθορισμένοι ρόλοι των παιχτών. Στον ΠΑΟΚ είχε την τύχη να εργάζεται σε ένα πλάνο τριετίας και σε βάθος χρόνο να παρουσιάσει την ομάδα που ήθελε με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Στην Εθνική ο χρόνος δεν υπάρχει, δουλεία δεν μπορεί να γίνει σταδιακά παρά μόνο προετοιμασία για τον κάθε αγώνα ξεχωριστά και αυτό είναι ένα σημείο που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην αγωνιστική παρουσία της ομάδας.

Χώρος είναι το περιβάλλον και οι συνθήκες που εργάζεται ο κάθε προπονητής. Στον δικέφαλο του βορρά ο περίγυρος του ήταν άνθρωποι μέσα από το ποδόσφαιρο, τον άφησαν να δουλέψει δίνοντας του όσες αρμοδιότητες χρειάζεται ένας τεχνικός ώστε να βρει την λεπτή ισορροπία που δεν νιώθει πνιγμένος από τα πολλά αλλά έχει αρκετά για να αισθάνεται το απόλυτο αφεντικό. Στην εθνική τώρα ο χώρος είναι ο ορισμός του προβλήματος. Μια χώρα που ήθελε να διώξει με τις πέτρες τον Ρεχάγκελ που την έφερε πρωταθλήτρια Ευρώπης πόσο χώρο μπορεί να δώσει στον Πορτογάλο?. Και σκεπτόμενοι πως ο Ρεχάγκελ είχε επιπλέον το πλεονέκτημα πως αποτελούσε κάτι ξένο και αποδεκτό (ως μεγαλύτερο) για τους Έλληνες, ο Σάντος θα δει μαύρα σύννεφα πολύ πιο γρήγορα του συνηθισμένου εάν και εφόσον τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Τέλος, όσον αφορά την άποψη που επικρατεί ότι ο Πορτογάλος δεν μπορεί να κερδίσει τα ντέρμπυ, ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει. Υπάρχουν δυο τύποι προπονητών ποδοσφαίρου. Οι μεν που στηρίζονται σε ένα πλάνο παιχνιδιού και την σωστή εφαρμογή του από την ομάδα παιχνίδι με το παιχνίδι (βλέπε Σάντος, Κούπερ, Βαλβέρδε) και οι δε που στηρίζονται στην έκπληξη και την τακτική διαφοροποίηση από παιχνίδι σε παιχνίδι ανάλογα με τις ανάγκες αυτού (βλέπε Ρεχάγκελ, Τεν Κάτε, Αναστασιάδη).

Το πλεονέκτημα των πρώτων είναι πως δημιουργούν σωστές τακτικά ομάδες όταν έχουν τον χρόνο και τα εργαλεία να δουλέψουν και το μειονέκτημα πως δύσκολα θα επιβληθούν σε κάποιον ανώτερο αντίπαλο επειδή δεν έχουν το στοιχείο της έκπληξης. Μεγάλο παράδειγμα ο περσινός ΠΑΟΚ του Σάντος που έχασε στην κανονική ροή του πρωταθλήματος τα ντέρμπυ από ποιοτικά ανώτερους αντιπάλους αλλά κέρδισε τα ίδια ματς στα play off όταν ήταν τακτικά ανώτερος από τους σε διάλυση αντιπάλους.

Το πλεονέκτημα της δεύτερης κατηγορίας είναι πως με το σωστό στήσιμο μπορούν να κάνουν μεγάλες νίκες, όπως το euro 2004 του Ρεχάγκελ και τα διπλά του Παναθηναικού του Τεν Κάτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αν το πλάνο δεν αποδώσει να τους βγει σε μεγάλη γκέλα, όπως τα ματς του Παναθηναικού με τον Εργοτέλη και οι χαμένοι βαθμοί της Εθνικής στα προκριματικά του Euro 2008.
Μεγάλα παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το παραπάνω είναι ο Γκουαρντίολα ως προπονητής της πρώτης κατηγορίας και ο Μουρίνιο ως προπονητής της δεύτερης κατηγορίας.

Τα συμπεράσματα είναι πως ο Σάντος αποτελεί μια σωστή επιλογή για τον πάγκο της Εθνικής λόγο της σοβαρότητας και της δουλείας του αλλά και ένα μεγάλο ρίσκο όσον αφορά τον χρόνο και των χώρο που θα βρει για να δουλέψει μιας και είναι ένας προπονητής που βασίζεται στην εκ των προτέρων δουλεία μιας ομάδας και όχι στην ανά αγώνα προετοιμασία της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου