Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Το πλάνο της ΑΕΚ


Με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών της υποχρεώσεων και την ολοκλήρωση των δυο πρώτων μεταγραφών το 4-2-3-1 παρουσιάζει το ρόστερ της ΑΕΚ, θέτει προβληματισμούς για τους ανθρώπους που πραγματοποιούν τον μεταγραφικό σχεδιασμό και αναλύει όλες τις θέσεις της ενδεκάδας.


Θα ξεκινήσω το σημερινό κείμενο με μια παρατήρηση που καταλήγει σε μεγάλη απορία. Ποιος σχεδιάζει την νέα ΑΕΚ? Διαβάζω από την λήξη των Play off και μετά το ρεπορτάζ της και παρά τα όσο ονόματα άκουσα δεν βλέπω καμία επαφή προπονητή και τεχνικού διευθυντή. Οι επιλογές ποιου είναι? Τον Κοντοέ εντάξει τον είδε ο Χιμένεθ και τον ξέρει, τον Μπουγαίδη όμως? Τον Χιμσίνσκι?

Περνάμε τώρα στο ρόστερ της ομάδας και αρχικά στον τερματοφύλακα. Βλέπω διάφορα ονόματα στην λίστα. Κανένας από αυτούς όμως δεν έχει το ειδικό βάρος να φορέσει την φανέλα και να παίξει για πρωτάθλημα. Ούτε ο Δασκαλάκης, ούτε ο Ταμπάσης, ούτε καν ο Κωνσταντόπουλος. Ολοι αυτοί είναι παίχτες που πρέπει να φτιάξει ο Χιμένεθ και σε καμία περίπτωση καλύτεροι του Σάχα. Ίσως είναι προτιμότερο να δοθεί σιγουριά και εμπιστοσύνη στον Αργεντινό παρά το ρίσκο με έναν τερματοφύλακα που θα λυγίσει στις πρώτες αποδοκιμασίες.

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα. Στην άμυνα ο δικέφαλος έχει την τύχη να διαθέτει έναν από τους πιο εξελίξιμους Έλληνες αμυντικούς, τον Μανωλά. Διπλή δουλεία για τον Χιμένεθ καθώς πρέπει να τον κάνει από ελπιδοφόρο, ηγέτη και να βρει έναν αξιόπιστο ποδοσφαιριστή να τον πλαισιώσει και να φτιάξει το δίδυμο άμυνας της νέας σεζόν. Ο Ντρίπιτς είναι ένας καλός αναπληρωματικός, ο Δέλλας θα προσφέρει σε λίγα ματς με την εμπειρία του και ο Μπουγαίδης μπορεί να είναι ο νέος Μανωλάς.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Χιμένεθ έδειξε την απογοήτευση του για τα αμυντικά μπακ της ομάδας. Ο Ισπανός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση καθώς το ποδόσφαιρο που παίζει βασίζεται στις επιθέσεις από τα άκρα και τα κατεβάσματα των ακραίων αμυντικών. Η λύση Κοντοέ μπορεί να προσφέρει στην ομάδα και για μένα αποτελεί καλή κίνηση αλλά από εκεί και πέρα το χάος. Ο Καράμπελας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και είναι πλέον φανερό, ο Γιάχιτς δεν είναι μπακ, ο Αργυρίου φεύγει για δανεικός και ο φιλότιμος Γεωργέας δεν είναι για βασικός. Ειδικά στα τελευταία παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε το 4-4-2 η ανάγκη για δυο παίχτες που θα καλύψουν τις πλευρές έγινε παραπάνω από εμφανής.

Με έκπληξη διαπιστώνω πως αν και από τον προηγούμενο χειμώνα η ΑΕΚ ψαχνόταν για αμυντικό χαφ (είχε ακουστεί ο Ιγκλέσιας) δεν φέρετε τώρα να το κυνηγά με τόση έμφαση. Ο καλός Ντιόπ είναι αναντικατάστατος, ο Μάκος μπορεί να είναι βασικός, ο Καφές μπορεί να συμπληρώσει την τριάδα αλλά από εκεί και πέρα χρειάζονται και εναλλακτικές λύσεις. Ο μόνος που υπάρχει είναι ο Γκέντζογλου ο οποίος όμως δεν δείχνει πως θα γίνει τελικά ο μεγάλος παίχτης.

Στα φτερά της επίθεσης δεσπόζει η παρουσία του Σκόκο, ο Μπέρνς έχει πολύ ταλέντο και ο Λαγός έδειξε στον δεύτερο γύρο πως μπορεί να ξαναφτάσει σε υψηλό επίπεδο. Και σε αυτή την θέση όμως δεν υπάρχουν λύσεις από τον πάγκο.

Τέλος στο κομμάτι της επίθεσης αν ο Μπλάνκο και ο Μπάχα θεωρηθούν παρελθόν η μόνη λύση που απομένει είναι ο Λυμπερόπουλος ο οποίος θα έχει προσθέσει έναν χρόνο επιπλέον στην πλάτη του.  Νομίζω πως δεν χρειάζονται σχόλια στο αν η ομάδα χρειάζεται έναν ακόμη επιθετικό.

Συμπερασματικά η ανάλυση της ΑΕΚ μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Αρχικά οι θέσεις όπως των ακραίων μπακ και του κεντρικού αμυντικού που η ομάδα φωνάζει πως χρειάζεται ενίσχυση και από την άλλη οι θέσεις όπως της μεσαίας γραμμής που ναι μεν υπάρχει ένα επίπεδο αλλά για να γίνει η ΑΕΚ ανταγωνιστική και διεκδικήτρια του πρωταθλήματος χρειάζεται και λύσεις από τον πάγκο.

Όσον αφορά το ερώτημα πως θα βρεθούν λεφτά για όλα αυτά? Απαντώ πολύ απλά πως η ενίσχυση δεν γίνεται μόνο με λεφτά, καταρχήν πιστεύω πως στην ΑΕΚ θα δούμε πιτσιρικάδες και αυτό είναι καλό, ο Χιμένεθ έχει μάτι και είναι καλός στην δουλεία του, ένα δυο παιχτάκια από τις ακαδημίες θα τα βγάλει. Δεύτερον παίχτες όπως ο Κοντοές δεν είναι ακριβοί και τρίτον η ΑΕΚ μπορεί και να πουλήσει, ήδη Λεονάρντο και Γκερέιρο είναι προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου