Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η ουσία των φιλικών παιχνιδιών


Βλέποντας το σύνολο του Ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου να αποθεώνει τον ΑΡΗ για το 3-1 επί του Παναιτωλικού,  τους μικρούς της ΑΕΚ για τα πέντε γκολ στο φιλικό με κάποια Οντράνσκι από την Σλοβενία και να χαρακτηρίζει τραγική την εικόνα του Παναθηναικού στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο η οποία μάλιστα θα πρέπει να προκαλέσει θλίψη αναρωτιέμαι τι μπορεί να έγινε στα αλήθεια σε αυτά τα ματς.



Ναι σωστά καταλάβατε δεν είδα κανένα από τα τρία παιχνίδια. Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής την θέση μου, δεν έχω δει ποτέ φιλικά παιχνίδια, καμίας ομάδας και για κανέναν λόγο. Όπως δεν έχω παρακολουθήσει και καμία προπόνηση ομάδας, τα θεωρώ και τα δύο το ίδιο ανούσια.

Το σύνολο των ποδοσφαιρικών ομάδων στην χώρα βρίσκονται την δεδομένη στιγμή σε φάση προετοιμασίας. Τι σημαίνει αυτό? Ότι έχουν πάρει τα βουνά με σκοπό να δημιουργήσουν φυσικές αντοχές και τακτικές που θα τις κάνουν ανταγωνιστικές και υπολογίσιμες σε έναν μαραθώνιο που τελειώνει τον Μάιο. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται τρεις βασικοί παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η σωματική προπόνηση που θα οδηγήσει σε μια κουβέντα που θα γίνει πολλές φορές μέσα στο χρόνο αυτή της φυσικής κατάστασης. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ξέρει ποια ομάδα το έχει καταφέρει και ποια όχι. Ο Ολυμπιακός του Σόλιντ πετούσε στα φιλικά και κατάφερε να έχει και καλή φυσική κατάσταση και σε όλο το πρωτάθλημα, αντίθετα ο Παναθηναϊκός του Νιόμπλια έπαιξε πέρυσι σπουδαίο ποδόσφαιρο με Ιντερ και Μίλαν τον Αύγουστο αλλά στο πρωτάθλημα οι παίχτες του με δυσκολία έβγαζαν 90λεπτο. Συνεπώς η εικόνα των φιλικών δεν μας δίνει ξεκάθαρη θέση για το τι θα γίνει μετά.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η τακτική που θα ακολουθηθεί. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο βασίζεται πολύ στην βοήθεια από τον πάγκο και την τακτική που εφαρμόζει ο κάθε προπονητής. Ο Σάντος στον ΠΑΟΚ είχε κάθε καλοκαίρι μέτρια εικόνα στους αγώνες προετοιμασίας αλλά στο πρωτάθλημα ήταν για 3 χρόνια η πιο καλοστημένη ομάδα και η ομάδα προπονητή. Το να εφαρμόσεις το διαφορετικό, το πρωτότυπο και να βρεις αυτό που ταιριάζει στο σύνολο σου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Τα χθεσινά αποτελέσματα για μένα δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση πως ο Τσιώλης  θα επιτύχει τακτικά και ο Αρης θα ρίχνει τριάρες στον κάθε Παναιτωλικό., ούτε βέβαια και αποκλείω να γίνει. Απλά δεν μπορώ να το ξέρω σήμερα, πόσο μάλλον να το βασίσω σε έναν αγώνα προπόνησης.

Τρίτον είναι το κομμάτι των δοκιμών, μέσα σε μια σεζόν με δεκάδες παιχνίδια πρέπει να έχεις λύσεις. Πριν από δέκα χρόνια θυμάμαι πρωτοσέλιδα εφημερίδων με πινακάκια «αυτή είναι η νέα ενδεκάδα» πλέον αυτό έχει σταματήσει γιατί καμία ομάδα δεν έχει μια εντεκάδα αλλά ένα ρόστερ έτοιμων ποδοσφαιριστών. Για να μπορέσει ο κάθε προπονητής να κάνει τους διάφορους ελιγμούς που απαιτείται μέσα στην χρονιά πρέπει να έχει δουλέψει εξ αρχής κάποια πράγματα όταν η μπάλα δεν καίει. Ο Μπιάρσμιρ σαν αμυντικό χαφ στοίχησε στον Παναθηναϊκό μια καλή εικόνα ανάπτυξης σε ένα ημίχρονο φιλικού παιχνιδιού, ο Φερέιρα κέρδισε όμως μια πολύτιμη εμπειρία για την παρουσία του παίχτη και την εικόνα της ομάδας.

Καταλήγοντας θέλω να τονίσω πως δεν βρίσκω κανέναν λόγω να γίνεται τόσο μεγάλη ανάλυση για την εικόνα μιας ομάδας όταν αυτή ετοιμάζεται, το βρίσκω τόσο αστείο όσο την μεγάλη μπάλα που παίζει το κάθε νέο μεταγραφικό απόκτημα στα οικογενειακά διπλά.

ΥΓ1: Ένα μεγάλο ερέθισμα για το σημερινό κείμενο ήταν ότι δεν βρήκα πουθενά σαν πρώτο θέμα την πρόκριση του Ολυμπιακού Βόλου στον επόμενο γύρο του Europa League που αποτελεί μεγάλη και ιστορική στιγμή για τους Θεσσαλούς. Τους χαρίζουμε εμείς την φωτογραφία του σημερινού κειμένου!

ΥΓ2. Επιβραβεύω άλλη μια φορά μέσα από αυτό το Blog τον προπονητή Χιμένεθ καθώς δεν στάθηκε καθόλου σε ότι γράφει ο τύπος σήμερα για την ΑΕΚ. Ξεκίνησε την σημερινή προπόνηση με μια ώρα ομιλία για το τι πρέπει να δουλέψουν οι παίχτες του και τι τακτικά πρέπει να βελτιώσουν. Στην ουσία δηλαδή του φιλικού παιχνιδιού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου