Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Προετοιμασία Made in Spain

Σε συνέχεια των όσον αναλύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το πώς θα πρέπει να κρίνει κάποιος τα δείγματα των ομάδων στους φιλικούς αγώνες προχωράμε σήμερα ένα βήμα παραπάνω και σας παρουσιάζουμε τον τρόπο δουλείας δύο ανθρώπων που προέρχονται από μια σχολή σαφώς και αποδεδειγμένα ανώτερη από την Ελληνική. Τους δύο Ισπανούς τεχνικούς, Ερνέστο Βαλβέρδε και Μανόλο Χιμένεθ.


Έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν ότι πέρα από τα όσα καλά ή κακά έχουν ως προπονητές οι δυο τους έχουν ένα τεράστιο θετικό χαρακτηριστικό. Είναι σοβαροί και επαγγελματίες. Το πλεονέκτημα τους αυτό ενισχύεται πολύ την φετινή χρονιά καθώς βλέπουμε μια στροφή στο σύνολο του Ελληνικού ποδοσφαίρου να αυξάνεται ο ρόλος του προπονητή στην εν γένει λειτουργία της ομάδας.

Βαλβέρδε και Χιμένεθ λοιπόν είχαν την ευκαιρία από την αρχή να σκεφτούν και να πράξουν οι ίδιοι τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Όπως ξαναγράψαμε και εδώ ο προπονητής του Ολυμπιακού έδωσε την έκθεση του η οποία υλοποιήθηκε στο ακέραιο από Μαρινάκη και Κοβάσεβιτς ενώ αντίστοιχες ήταν και οι κινήσεις στην Ένωση.

Ξέροντας λοιπόν, αφενός πως είναι οι απόλυτοι «κυρίαρχοι» του ποδοσφαιρικού τμήματος και αφετέρου ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο μεταγραφικός σχεδιασμός ξεκίνησαν το χτίσιμο της ομάδας με το δικό τους, παρόμοιο ίσως πλάνο.

Και εξηγούμε τι εννοώ παρόμοιο. Με ένα στυλ που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα οι δυο Ισπανοί δείχνουν να έχουν χωρισμένα τα στάδια της προετοιμασίας και να προσπαθούν να περάσουν στην ομάδα τις βασικές αρχές της οποίες θέλουν πάνω στην τακτική ανάπτυξη βήμα βήμα και παιχνίδι με το παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός δουλεύει το 4-2-3-1. Το βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας που συνδυάζεται με πρέσινγκ πολύ ψηλά. Ο σέντερ φορ πιέζει την πρώτη πάσα και από εκεί και πίσω υπάρχει μια τριάδα παιχτών που πέφτουν κοντά στην περιοχή του αντιπάλου με σκοπό το κλέψιμο που θα οδηγήσει στον αιφνιδιασμό. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται δύο βασικά πράγματα. Πρώτων να έχει πιάσει η ομάδα υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, γεγονός δύσκολο Ιούλιο μήνα και δεύτερον (ειδικότερα στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια) το δίδυμο των χαφ να είναι γρήγορο, κινητικό και πολύ καλό στο ανασταλτικό κομμάτι ώστε να μην δημιουργεί κενά ανάμεσα στην πρώτη γραμμή πίεσης και την άμυνα της ομάδας. Πέρυσι με τον Μοντεστό να κάνει όλα τα κοψίματα στο χαμηλό επίπεδο του Ελληνικού πρωταθλήματος   μαζί του στον άξονα αγωνίστηκε ο Ιμπαγάσα με στόχο την ανάπτυξη του παιχνιδιού από χαμηλά. Η έλλειψη των αμυντικών χαφ με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω δεν έγινε εμφανής, αλλά για τους αγώνες στο champions league πιστεύω πως με λύσεις παίχτες με βαριά κορμιά όπως ο Μοντέστο, ο Ουρτάδο και ο Τζιώλης που ακούγεται ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί τελείως ασύνδετος.

Η ΑΕΚ δουλεύει το 4-4-2. Όχι όμως στην λογική που το είδαμε από τον Κούπερ στον ΑΡΗ αλλά σε μια σύγχρονο εκδοχή του όπου οι δυο παίχτες του άξονα έχουν κύρια ασχολία την ανασταλτική λειτουργία και την πρώτη πλάγια πάσα. Το παιχνίδι θα γίνεται από το πλαι με τους επιθετικούς χαφ και ο Χιμένεθ έχοντας δυο σεντερ φορ στην αντίπαλη περιοχή θα προσπαθεί να κρατά χαμηλά την άμυνα του αντιπάλου ώστε να έχει την κατοχή της μπάλας. Βασικό συστατικό η τέλεια αμυντική λειτουργία και γι αυτό βλέπουμε την ΑΕΚ να δουλεύει σα φιλικά το «μηδέν παθητικό» και ο Ισπανός να μιλά για τις αλληλοκαλύψεις στο κέντρο σε κάθε του ομιλία. Πρόβλημα εδώ η συνύπαρξη μέσα στην περιοχή δύο στατικών παιχτών όπως ο Γκούντγιονσεν και ο Λυμπερόπουλος, η ΑΕΚ θέλει περισσότερη ταχύτητα από τουλάχιστον έναν από τους δυο.

Συμπερασματικά βλέπουμε δύο προπονητές να δουλεύουν πάνω σε αυτά που θέλουν να δουν, να χτίζουν βήμα βήμα τις ομάδες του πάνω σε ένα έτοιμο στο μυαλό τους πλάνο και σε καμία περίπτωση να μην τους απασχολεί η εικόνα που βγάζουν σήμερα στο γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου