Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

H ευελιξία του Μπόλονι..


Δεν γίνεται να κάνεις διαφορετικό πρόλογο για ένα τέτοιο παιχνίδι από το πολύ απλό. Μια υπόκλιση για την τεράστια, τιτάνια προσπάθεια/νίκη/πρόκριση του ΠΑΟΚ μέσα στο Λονδίνο.
Πριν συνεχίσω το κείμενο έκανα μια βόλτα στο επίσημο site της uefa, ήθελα να επιβεβαιώσω ότι δεν είδα λάθος. Ότι δεν ήταν η ένταση του παιχνιδιού που με μπέρδεψε αλλά το ότι πραγματικά συνέβησαν όσα είχα στο μυαλό μου.



Και επιβεβαιώθηκα. Από τα επίσημα λοιπόν στατιστικά προκύπτουν τρία πράγματα. Α. Ο ΠΑΟΚ είχε 53% κατοχή μέσα στο Γουαιτ Χαρτ Λειν για στο πρώτο ημίχρονο Β. Η Τότεναμ έκανε μόλις 4 προσπάθειες προς την εστία του Χαλκιά παρότι για 60 λεπτά έπαιζε με παίχτη παραπάνω. Γ. Ο ΠΑΟΚ παραχώρησε ένα μόλις φάουλ παραπάνω από όσα ο αντίπαλος του σε ένα ματς που η πίεση είχε αυξηθεί κατακόρυφα (10 ΠΑΟΚ – 9 Τότεναμ).

Πριν τα μπράβο για την μεγάλη εμφάνιση των παιχτών και τα συγχαρητήρια για την συγκλονιστική παρουσία του κόσμου του Δικεφάλου οφείλουμε μια μεγάλη παραδοχή στα όσα έκανε ο Λάζλο Μπόλονι χθες.

Το ποδόσφαιρο εν έτη 2011  έχει αλλάξει πολύ, η ψυχή, το πάθος, η αγωνιστικότητα σίγουρα πάντα θα είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο ρόλος του προπονητή έχει γίνει απαραίτητο συστατικό μια ομάδας.

Η Τότεναμ είναι από τις καλύτερες Αγγλικές ομάδες και παράλληλα η πιο φορμαρισμένη. Αδυναμίες, ελάχιστες και όμως ο Ρουμάνος χθές τις βρήκε και χτύπησε σε όλες.

Η μεγάλη δύναμη των Αγγλών είναι τα εξαιρετικά γρήγορα, ποιοτικά και τεχνικά άκρα που έχουν. Στο πρώτο μέρος ο Μπόλονι επιλέγει τακτική που αφήνει μακριά τους εξτρέμ της Τότεναμ από την περιοχή του. Παγίδες με τρεις ποδοσφαιριστές σε κάθε πλευρά. Στο ύψος της σέντρας και όταν η μπάλα πατάει αριστερά πέφτουν πάνω ο Σταφυλλίδης, ο Γεωργιάδης και ο Φωτάκης. Όταν η μπάλα πατάει δεξιά πέφτουν πάνω ο Ετό, ο Σαλπιγγίδης και ο Λαζάρ. Δίπλα σε κάθε τριάδα ένας από πίσω ο Γκαρσία και ένας από μπροστά ο Αθανασιάδης. Στόχος το κλέψιμο και η γρήγορη εναλλαγή της μπάλας στον χώρο. 
Αν δείτε τα γκολ είναι εύκολο να το αντιληφθείτε. Και στις δυο περιπτώσεις το κλέψιμο γίνεται από τον αμυντικό χαφ που έχει πάει με διαγώνια κίνηση στην πλευρά. Και με γρήγορες πάσες βρίσκεται αμέσως το κενό στην πλάτη του μπακ της Τότεναμ που έχει ανέβει. Και δεν γίνεται μόνο στα γκολ, γίνεται άλλες δυο φορές με τον Ετο να φεύγει πίσω από το μπακ αλλά να κάνει άσχημη τελική πάσα.

Στο ίδιο διάστημα η Τότεναμ δεν μπορεί να σπάσει τις παγίδες και να φέρει την μπάλα κοντά στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Η μόνη φάση που καταφέρνει να κάνει είναι αυτή του πέναλτι και όχι στην ροή του αγώνα αλλά με εκτέλεση κόρνερ. Μια στιγμή αδράνειας στα μαρκαρίσματα και ξαφνικά (και με λάθος του διαιτητή σαφώς) 1-2 και ο ΠΑΟΚ με 10.

Είναι φανερό πλέον πως η τακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε όλο το πρώτο μέρος ο Μπόλονι έβγαζε περισσότερους παίχτες σε πλευρά και έκλεινε διαδρόμους. Με ποδοσφαιριστή λιγότερο είναι αδύνατο να το κάνει.
Και εδώ έρχεται και κουμπώνει το πόσο μεγάλος προπονητής είναι ο Ρουμάνος. Άμεση αλλαγή τακτικής, φέρνει τα πάνω κάτω στην ομάδα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Πρώτη κίνηση οι εξτρέμ πίσω από το κέντρο. Τα τρία άτομα σε κάθε πλευρά μετατρέπονται σε δύο αλλά με την εντολή να μην κάνουν την κίνηση πίσω από το μπακ που έφερε τις φάσεις στο Α μέρος. Ο Μπόλονι το ξέρει ότι έτσι ναι μεν συνεχίζει να κρατά ακίνδυνα τα άκρα της Τότεναμ αλλά χάνει την επιθετικότητα και την κατοχή της μπάλας. Αυτή θα περάσει στους Λονδρέζους και σε ποιον άλλο, τον Μόντριτς. Νέα παγίδα πάνω στον Κροάτη είναι η επόμενη τακτική του επιτυχία. Ο Γκαρσία και ο Λαζάρ έχουν βάλει στην μέση τον Μόντριτς. Η Τότεναμ έχει την κατοχή αλλά είναι κλεισμένη τόσο κάθετα όσο και από τα άκρα.

Με απλούς αριθμούς αποδεικνύεται το παραπάνω. Ούτε μια επέλαση από τα εξτρέμ της σε όλο το Β μέρος, μόλις ένα (και αυτό στο 90) φαουλ υπερ της κοντά στην περιοχή. Οι Λονδρέζοι έχουν μπλοκαριστεί και αναγκάζονται σε συνεχείς σέντρες στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Ο Μπόλονι έκανε το ματς εύκολο και ο Χαλκιάς του το κάνει δύσκολο!!. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη επιτυχία Ελληνικής ομάδας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς μια μεγάλη απόκρουση από τον τερματοφύλακα. Και όμως ο Χαλκιάς σε ένα παιχνίδι που η Τότεναμ δεν μπορεί ούτε να πατήσει περιοχή, ούτε να σουτάρει με προϋποθέσεις έξω από αυτή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από τις αναγκαστικές σέντρες των Αγγλων. Και όχι μόνο δεν καθαρίζει, ως όφειλε, αυτές τις φάσεις αλλά δεν δημιουργεί καν κλίμα εμπιστοσύνης στην άμυνα του.

Το ποδόσφαιρο όμως είναι δίκαιο άθλημα, ο ΠΑΟΚ άξιζε να περάσει και από αυτήν εδώ τη στήλη το γράψαμε 2,5 μήνες πριν. Μετά το 0-0 της Τούμπας ο επίλογος ήταν αυτός  «Ο ΠΑΟΚ δείχνει πως δουλεύει σωστά πάντως, πως κάνει τα βήματα μπροστά που απαιτούνται και επειδή το ποδόσφαιρο ως άθλημα είναι δίκαιο, ότι δεν πήρε απόψε θα το πάρει στην συνέχεια των ομίλων αν συνεχίσει με το ίδιο αγωνιστικό πρόσωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου